Přejít k hlavnímu obsahu
Alergici, pozor na ambrozii
15. 8. 2023
Pohled lékaře

Alergici, pozor na ambrozii a zkřížené alergie!

Srpen je sezonou velmi agresivních alergenů, které dokážou značně podráždit imunitní systém a podnítit zkříženou alergickou reakci na některé druhy ovoce a ořechů nebo na pokrm bílkovinné povahy.

Jedním z nejagresivnějších alergenů rostlinného původu, jehož sezona vrcholí koncem srpna, je ambrozie. 

Ambrozie peřenolistá je invazivní rostlina, jež nepatří k původním tuzemským druhům. Má ohromnou schopnost šířit se a množit. Na náš kontinent byla zavlečena ze Severní Ameriky při dovozu zemědělských plodin. Dodnes se hojně vyskytuje v drážních koridorech a podél cest. Velmi intenzivně se jako plevel šíří také v remízcích a na březích řek. Zde vytváří velké kolonie. Roste do výšky až 1,5 metru a bohatě se větví. 

Květenství ambrozie provází ohromné množství pylu. Jedna její rostlina dovede vyprodukovat až miliardu pylových zrn během sezony. Sezona květu vrcholí koncem srpna a v září. Pylová zrna rostlin měří obvykle v průměru okolo 20 mikrometrů. 

U ambrozie se pylová zrna rozpadají na drobné částečky o velikosti okolo jednoho mikrometru. Z toho důvodu se pyl ambrozie udržuje ve vzduchu i v interiérech a alergizuje i dlouho po pylové sezoně. V té souvislosti hovoříme o tzv. ambroziovém mikroprachu

Problém ambrozie, ale i dalšího agresivního alergenu, kterým je pelyněk, však není jen v neustálé pohotovosti imunitního systému. Ten je předrážděný a reaguje tak i na potravinové alergeny, jež by za jiných okolností organismus toleroval. 

Osoby alergické na pyly trpí dvakrát až třikrát častěji na potravinové alergie než běžná populace. V sezoně takto silných pylových alergenů může tělo podrážděně zareagovat i na jednoduché ovoce či zeleninu, například vodní meloun, rajské jablíčko či banán. 

ORÁLNÍ ALERGICKÝ SYNDROM

Projev zkřížené alergie mezi pyly a potravinami se nejčastěji u alergiků projevuje jako orálně alergický syndrom. Obvykle se objeví po požití syrového ovoce nebo zeleniny, méně obvykle i při krájení nebo doteku s daným ovocem nebo zeleninou. 

Do několika minut po jídle začnou postiženou osobu pálit rty, patro, jazyk, škrábat v krku, může dojít k vyrážce nebo otokům kolem úst. U silných a neléčených alergiků je pak velké riziko silnějších příznaků: zúžení průdušek a potíže s dýcháním, astma, otok hrtanu nebo anafylaxe. Jedinou prevencí je pro alergiky systematická celková terapie po celou sezonu. Silní alergici obvykle s sebou nosí inhalační prostředky nebo injekční pero.  

Neexistuje žádný vztah mezi závažností pylové rýmy a závažností potravinové alergie. 

Tip: 

Pokud je to možné, musíte co nejpřesněji vědět, na co konkrétně jste alergičtí. Především by to ale měli vědět vaši přátelé a členové rodiny. Informujte je o rozsahu alergií, o tom, čemu se mají při přípravě společného jídla vyhnout, a také o tom, kde máte pohotovostní, intervenční léky, inhalátor nebo injekční pero. 

MÝTUS TEPELNÉ ÚPRAVY

K velkým mýtům u zkřížených alergií patří to, že tepelně upravené jídlo nemůže být zdrojem alergie. Platí to jen částečně, tepelnou úpravou se vskutku některé bílkovinné alergeny ničí. Existuje však řada tepelně stabilních alergenů, například ořechy či koření. Ze druhů zeleniny je silným tepelně stabilním alergenem například celer. Alergeny různého původu mohou být obsaženy i v exotických dochucovadlech, například asijská kuchyně pracuje často s rybí a ústřičnou omáčkou. V jídle ji nemusíte identifikovat, ale můžete na ni zareagovat alergicky. 

PRVNÍ POMOC

Pokud si už při jídle všimnete příznaků, tedy otoků, pálení nebo svědění, rozhodně v jídle nepokračujte. Čím dříve požijete antihistaminikum, tím lépe. Při otoku dutiny ústní lze jako první pomoc cucat kostku ledu. Buďte však opatrní a při zhoršení příznaků kontaktujte operátora tísňové linky. Použijte v případě nutnosti EPIPEN nebo ANAPEN, případně jiné intervenční lékové pero. 

V rámci prevence vůči alergiím uděláte po dobu agresivní pylové sezony dobře, když budete kryti celkovými léky potlačujícími alergický zánět. V lékárně vám poradí volně prodejná a zcela bezpečná antihistaminika, která je možné užívat i dlouhodobě až do podzimu. 

Pamatujte na riziko zkřížení alergií. Buďte na tuto možnost připraveni a nenechte si alergií pokazit léto.

Vaše doktorka
Gianna Conti

Aktuálně